Kızma, üzülme, gülme, şaşırma, ağlama, gözleri kısarak bakma gibi hareketler yüz ve mimik kaslarını çalıştırır. Bu hareketler sonucu ciltte kırışıklıklar oluşur. İlerleyen yaş ve bazı dış etkenlerle beraber bu kırışıklıklar kalıca hale gelmeye başlar.
İlerleyen teknoloji tıp alanında ayrı mucizeler yaratmaktadır. Özellikle yaşlanma belirtilerini yok edecek kadar etkili olan botoks, prp, dolgu enjeksiyonları gibi uygulamalar sayesinde kişi sağlıklı ve dilediği yaşta görülebilir.
Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium Botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks dendiğinde ilk akla estetik gelse de, aslında tıbbi birçok alanda bu uygulama kullanılır.
Bu uygulama ilk olarak şaşılık, blefarospazm ( göz kapaklarını tam hareket ettirememe) hastalığında kullanılmıştır. Daha sonrasında ise çatık kaş nedeniyle meydana gelen kırışıklıkların tedavisinde kullanılarak estetik dünyasında yoğun ilgi görmeye başlamıştır.
Botoks Nerelere Yapılır?
Botoks ilk başlarda göz tembelliği, şaşılık gibi göz hastalıklarında kullanılmaya başlandı. Bu hastalıkların yanı sıra; tek taraflı yüz spazmı, yüz felci, vücudun farklı yerlerinde meydana gelen kas spazmı, aşırı terleme, migren, diş gıcırdatma, çene kasılması gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlandı.
Ancak bu uygulamayı bu kadar meşhur olmasının en büyük sebebi estetik ve kozmetik alanda yarattığı olumlu sonuçlar.
Botoks uygulamasının en bilinen faydası kırışıklıkları yok etmesi, kişinin daha genç ve sağlıklı görünüm kazanmasını sağlaması oldu.
Yüz bölgesi için botoks; alın çizgilerinin olduğu sütü yüz, orta yüz, çene kenarlarının olduğu alt yüz, dış dudak kenarları, boyun ve dekolte bölgesine uygulanır.
Dolgu Enjeksiyonu Nedir?
Kişinin yaşlı görülmesinin nedenlerinden biri de zaman içinde meydana gelen hacim kaybıdır. Hyaluronik asit, kolajen gibi cildin temel yapı taşını oluşturan maddelerin azalması sonucu oluşan hacim kaybının en etkili çözümlerinden biri dolgu enfeksiyonlarıdır.
Dolgu enjeksiyonu; kaybolan hacmi düzeltmek, meydana gelen kırışıklıkları yok etmek, daha sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt elde etmek için, ameliyatsız estetik işlemidir. Bu uygulama sırasında jel benzeri, gerekli maddeler deri altına enjekte edilir.
Dolgu Enjeksiyonu Ne İşe Yarar?
Dolgu enjeksiyonu, problemli olan bölgenin eski dolgunluğunu geri kazandırır, meydana gelen hasarları onarır, kırışıklıkları yok ederek daha genç ve sağlıklı görünmeyi sağlar.
Cerrahi işlem gerektirmeyen bu uygulama, vücudun neredeyse her bölgesine yapılır.
Bu işlem sırasında vücutla uyumlu maddeler kullanılır.
Dolgu Enjeksiyonu Nerelere Yapılır?
Dolgu enjeksiyonu, vücudun hemen hemen her bölgesine uygulanabilir. Ancak en sık tercih edilen dolgu işlemleri; dudak, yanak, elmacık kemiği, çene, burun, şakaklar, ağız çevresi, göz altı torbası, göz çöküklüğü, kaş dolgu işlemidir.
Dolgu Enjeksiyonu Etkisi Ne Kadar Dayanır?
Dolgu enjeksiyonu uygulaması, bu işin eğitimini almış, uzman doktorlar tarafından yapılır. Ameliyatsız gençleşme sağlayan bu işlem oldukça popülerdir.
İşlem doktorun uygun gördüğü noktalara uygulanır. Uygulamanın etkisi, uygulama yapılan bölgeye göre farklılık gösterse de, dolgu sonrası sonuçlar hemen gözle görülür derecede fark edilir.
Dolgunun dayanma süresi kişiden kişiye, işlem yapılan bölgeye göre farklılık gösterir.
Dolgu Maddeleri Nelerdir?
Dolgu işleminde, vücuda uyum sağlayan maddeler kullanılır. Kullanılan maddelerin; alerji riski taşımadığına, kanserojen olmadığına, partikül oluşturmadığına, enfeksiyon oluşturmadığına, işlem sırasında acı vermediğine dikkat edilir.
Bazı “merdiven altı” tabir edilen, işin uzmanı kişiler tarafından yapılmayan dolgu işlmeleri istenmeyen sonuçlar verebilir. Hijyenik ortamda, işin eğitimini almış doktor tarafından yapılmayan dolgu alerjik reaksiyon, enfeksiyon gibi yan etkiler yapabilir.
En sık kullanılan dolgu maddesi Hyaluronik asittir. Bunun yanı sıra kollajen, kalsiyum hidroksiapatit kristalleri gibi maddelerde dolgu işleminde tercih edilebilir.
Tedaviler ve hizmetlerimiz hakkında tüm merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz.
Dr. İnayet Özhan Öztürk