Kadın ve erkekler, pürüzsüz ve güzel bir cilde sahip olmak ister. Pürüzsüz, bakımlı bir cilt için en büyük engellerden biri istenmeyen tüylerdir. İnsanlık tarihi kadar eski bir sorun olan istenmeyen tüylerden kurtulmak ilerleyen teknoloji sayesinde artık çok kolay. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkili ve kolay yolu olarak tercih edilir.
Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon; vücutta çıkan kıl köklerini, belirli dalga boylarıyla tahrip edilerek çıkmasını engelleme işlemidir. İşlemde kullanılan lazer dalga boyları kişinin cilt yapısı ve kıl köküne göre belirlenir.
Vücut kıllarında “kromofor melanin” adı verilen renk pigmentleri vardır. Lazer epilasyon işleminde hedef kromofor melanin pigmentidir.
Melanin, lazer dalgalarını absorbe ederek içine çeker. Bu sayede kıl folükülleri hasara uğrar ve zayıflar. Tahrip olan kıl folükülleri, tekrarlayan lazer seansları sayesinde artık çıkmaz.
Lazer epilasyon işlemi kıl köklerini tahrip ederken çevre deriye hiçbir zarar vermez, sadece kıl köklerini yakar.
Tahrip olan kıllardan bazıları hemen dökülür, bir bölümü ise 1-2 hafta içinde ciltten atılır.
Lazer Epilasyon Nerelere Yapılır?
Lazer epilasyon işlemi, ağrı, acı vermeyen bir işlemdir. Vücudun hemen hemen her bölgesine yapılabilir, anestezik bir işlem gerektirmez. Vücutta lazer epilasyon uygulanan başlıca bölgeler şunlardır:
Sırt, omuz, kollar, bacaklar, yüz, , bikini bölgesi, koltuk altı bölgesi, karın, göbek kılları.
Bu işlem üst dudak, bikini bölgesi gibi hassas bölgelere kolaylıkla uygulanabilir.
Nerelere Lazer Epilasyon Yapılmaz?
Genital bölgenin iç bölümü, burun içi, kulak içi, saç dipleri, göz çukurlarına lazer epilasyon yapılamaz. Yine hamilelere, kanser hastalarına, sedef gibi cilt hastalığı olanlara bu işlem önerilmez.
Lazer Epilasyon Öncesi Kıl Uzunluğu Ne Olmalı?
Lazer epilasyon işlemi, lazer ışığının kıl köklerinde ısıya dönüşmesi sonucu gerçekleşir. Bu nedenle işlem öncesi vücut tüyleri çok uzun olmamalıdır. Uzun kıllarda lazer ışığı köklere ulaşamaz ve tahribe yol açamaz. Kullanılan lazer tekniğine göre vücut kılları 1-2 mm ay da cilt ile aynı seviyede olmalıdır.
Lazer Epilasyon Nasıl Uygulanır?
Lazer epilasyon öncesi tüyler uygun boyuta gelmesi için traş edilmelidir. Bu işlem dalga boyu prensibi ve kıl köklerinin tahribiyle çalışır. Bu nedenle lazer epilasyon öncesi kıl köklerini vücuttan ayıran ağda gibi işlemler önerilmez.
İşleme başlamadan önce kişinin kıl yapısı ve ten rengine göre ayarlamalar yapılır. Vücudun bölgelerine göre farklı dozlar ve ayarlar kullanılabilir.
Cilt yüzeyinde oluşan tüyler uygun şartlara geldikten sonra, işlem yapılacak bölge lazer cihazı ile taranır.
Lazer Epilasyon Kaç Seans Sürer?
Bu işlem istenmeyen tüylerden, acısız, ağrısız, tamamen kurtulmak için en etkili yöntemdir. Lazer epilasyon seans sayısı, işlem yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre, kişinin kıl yapısı, kıl rengi ve cilt rengine göre değişir. Tedavi ilk seanstan itibaren etkisini gösterir. Tedavinin seans sayısı ortalama olarak 8-10 seans arası değişebilir.
Lazer Epilasyon Sonrası Tüyler Ne Zaman Dökülür?
Lazer epilasyon işleminin ilk seans sonrası bazı tüyler hemen dökülebilir. Bazı tüyler ise bir iki hafta içinde kendiliğinden dökülecektir. Tüyler döküldükten sonra, ortalama 4-6 hafta arası yeni tüy çıkmaz. Yeni tüy çıktığında yeni seans zamanı gelmiş demektir. İşlemden tam ve kalıcı sonuç alınması için seanslar aksatılmamalıdır.
Lazer Epilasyonda Tüyler Tamamen Biter mi?
Bu işlem sonrası vücutta yüzde doksan tüylerde azalma görülür. Başarı oranı kişiden kişiye, seans takibinin düzenli yapılmasına göre değişiklik gösterebilir. Bu işlem tüyleri yüzde yüz yok etmeyebilir. Ancak geri de kalan tüyler oldukça zayıf ve rengi açık halde çıkar.
Lazer Epilasyondan Sonra Tüylerin Dökülmesi İçin Ne Yapılmalı?
Bu işlemden sonra tüylerin dökülmesi birkaç hafta sürebilir. İşlem yapılan bölgedeki ölü derileri temizleyerek tüylerin dökülmesi hızlandırılabilir. Banyo sırasında kese, peeling gibi işlemler vücudu öl derilerden arındırır, tahrip olmuş tüylerin vücuttan ayılmasını hızlandırır.
Lazer Epilasyon Çeşitleri
Farklı dalga boylarıyla yapılan bu işlem için üç farklı çeşit dalga boyu kullanılır. Kullanılan dalga boyu kişinin cilt rengi, kıl rengi ve tipine göre belirlenir.
755 nm dalga boyuna sahip olan, Alexandrite lazer epilasyon, özellikle koyu renkli kıllar üzerinde oldukça etkilidir. Açık tenli kişilerde kullanılabilir, bronz tende olan kişilerde etki kaybı yaşanabilir.
Diode lazer ise, 810 nm dalga boyuna sahiptir. Soğutmalı başlığı nedeniyle “buz lazer” olarak da bilinir. Açık, koyu, bronz tenli kişilere rahatlıkla uygulanır. Açık renkli tüylerde etkisi oldukça yüksektir.
ND YAG lazer bir diğer lazer çeşididir, 1064 nm dalga boyuna sahiptir. Tüm cilt tiplerine uygulanabilen bu lazer, yaz ayında da yapılabilir.
Sarı Tüylere Lazer Olur mu?
Lazer epilasyon işlemi, dalga boylarının kıl köklerini tahrip etmesiyle etki eder. Siyah gibi koyu renkli tüyler için bu işlem çok daha etkilidir. Bunun sebebi koyu renkli tüylerin lazer dalgalarını daha iyi emmesidir. Ancak buz lazer gibi yeni yöntemler sayesinde sarı, gri, kızıl renkli tüyler-kıllarda etkili sonuçlar alınır.
Lazer Epilasyon Yaptırırken Tüy Dökücü Krem Kullanılır mı?
Bu işlem sonrası kıl köklerini aktif hale getirmeyen tüy dökücü kremler tercih edilebilir. Ancak, ağda, cımbız gibi kıl köklerini aktifleştiren yöntemler tercih edilmemelidir.
Tedaviler ve hizmetlerimiz hakkında tüm merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz.
Dr. İnayet Özhan Öztürk