Üç oksijen atomundan oluşan ozon, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Renksiz ve doğal bir gazdır. Ozon tedavisi ise, hastadan alınan kanın ozonlanarak, tekrar hastaya verilmesi şeklinde yapılır.
Tıbbi ozon, tedavi amaçlı 100 yılı aşkın zamandır kullanılmaktadır. Güvenirliği kanıtlanmış bir tedavi olan bu tedavinin tedavisinin yan etkisi yok denecek kadar azdır.
Ozon Tedavisi (Ozon Terapisi) Nedir?
Ozon tedavisi, vücutta meydana gelen rahatsızlıkları, yaraları tedavi etmek için ozon gazı kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Ozon terapi olarak da bilinir.
Tedavide kullanılan ozon (O 3), üç oksijen atomundan meydana gelir. Oksijene göre daha kararsız bir moleküldür. Havada gaz halinde bulunan bu molekül renksizdir.
Bu molekül oldukça güçlü bir dezenfeksiyon özelliğine sahiptir. Keşif edildiği yıllardan beri mikropları öldürmek amacıyla kullanılmaktadır.
Tıbbi alanda kullanılan medikal ozon ise en az yüzde 95 oksijenden oluşur. Tedavide, hastadan kan alınır ve ozonlanır. Ozonlanan kan hastaya geri verilerek tedavi gerçekleştirilir.
Ozon Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Tıbbi alanda kullanılan medikal ozon, birçok sağlık sorunu tedavisinde kullanılır. Ozon tedavisinin başlıca faydaları şunlardır:
- Diş enfeksiyonları, diş ağrısı
- İyileşmesi zor, kronikleşmiş yaralar
- Diyabetik ayak (şeker hastalığı kaynaklı yaralar)
- Kronik bel ağrısı
- KOAH
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Kanser tedavileri
- Zayıflama
- Solunum yolu hastalıkları
- Cilt sağlığı
- Sindirim sistemi hastalıkları
- Selülit tedavisi
- Uyku apnesi
- Zona
- Kronik halsizlik
- Kronik böbrek hastalıkları
- Akciğer hastalıkları
- Stresle mücadele
- Alerji tedavisi ozon terapisinin kullanıldığı başlıca hastalıklardır.
- Zayıflamaya yardımcı olur
Ozon Tedavisi Neye Yarar?
Ozon, doğada bulunan, gaz halinde bir moleküldür. Tıbbi alanda kullanılan medikal ozon, geçmeyen yaralar, şeker yaraları, kan dolaşımı hastalıkları tedavisinde kullanılır. Bağışıklığı güçlendirir. Ozon terapi kanser tedavisini destekleyici tedavi olarak kullanılır. Güçlü bir anti-aging olan bu uygulama cilt sağlığını korur. Yaşlanmayı geciktirir, cilt lekelerini giderir. Görme sorunları, zona ağrılarına iyi gelir. Uyku apnesi, fibromiyalji, böbrek hastalıkları, akciğer hastalıkları, sindirim sistemi sorunları tedavisini desteklemeye yarar.
Bu tedavi, virüslere karşı savaşır, virüs kaynaklı hastalıklardan korur.
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ozon tedavisi, hastadan alınan kanın, özel bir cihaz yardımıyla ozonlanması ile yapılır. Ozonlanan kan hastaya geri verilir. Tedavide farklı uygulamalar yapılabilir.
Tedavi doğrudan, damardan yada deri altına enjekte edilerek uygulanabilir.. Vajina, rektum, kas dokuları, eklemlere bu tedavi uygulanır.
Özellikle yara tedavilerinde doğrudan tedavi tercih edilir. Damardan uygulama ise; sedef, romatoit artrit gibi otoimmün hastalıklar gibi şikayetlerde tercih edilir.
Major ozon tedavi (terapi)
Major ozon terapi yönteminde, kişiden belirli miktarda kan alınır ve ozonlanır. Ardından tekrar dolaşıma verilir. Major terapi sayesinde akciğerden daha fazla oksijen alınır ve dokulara ulaştırılır. Bu işlem sayesinde vücudun antioksidan sistemi çalışır, kanda ve organlarda oluşan oksijen radikallerden temizlenir.
Major ozon, kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalık riskini azaltır.
Minör ozon tedavi (terapi)
Minör ozon terapi uygulamasında da belirli miktarda kan alınır ve kas içine verilir.
Minör terapi, KOAH, astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Cilt sağlığı tedavisi, dermatolojik hastalıklar, alerjik hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisine yardımcı olur.
Ozon torbalama
Özellikle diyabet (şeker) hastalarının maruz kaldığı iyileşmeyen yaralar, diyabetik ayak yaraları gibi şikayetlerde ozon torbalama yöntemi oldukça etkilidir. Torbalama yönteminde, ozon gazı, özel torbalar yardımıyla sorunlu bölgeye uygulanır. Sorunlu bölge, şikayet olan bölge sarılır ve içeriğe gerekli miktarda gaz uygulanır.
Torbalama yöntemi sayesinde, yaralı bölgenin oksijeni artar, doku ve hücreler daha hızlı kendini yeniler. Bu sayede yaralar tedavi edilmeye ve iyileşmeye başlar.
Ozon rektal
Rectal ozon, major terapinin yapılmadığı, alt sindirim yolu, bağırsak hastalıkları gibi şikayetlerde uygulanır. Tedavi rectal yolla, bağırsakların ozonlanması ile yapılır.
Rectal ozon uygulamasında kişinin mahremiyetine çok dikkat edilir. Tedavide, kişiye özel, tek kullanımlık, özel malzemeler kullanılır. Rectal ozon yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer.
Vajinal ozon
Vajinal ozon uygulaması, kaşıntı, mantar, kaşıntı gibi vajinal sorunlar için tercih edilir. Tedavi ince bir sonda yardımıyla vajinal yolla yapılır.
Eklem boşluklarına ozon uygulanması
Eklem şikayetleri, yaşlı, genç, kadın, erkek neredeyse herkesin ortak şikayeti haline gelmiştir. Sırt ağrısı, ağrıyan eklem, yırtılmış bağlar nedeniyle oluşan şikayetler için bu uygulama yapılır. Bu tedavi, eklem boşluklarına enjeksiyon yöntemiyle yapılır.
Eklem boşluklarına ozon terapi iki aşamada yapılabilir. Bu işlem şu şekilde olur;
İlk etapta vitamin ve ilaç karışımı kullanılabilir. İkinci aşamada karışıma ozon eklenir ve eklem içine verilir.
Eklem içine uygulanan ozon sayesinde hasar görmüş bağ ve dokunun onarılması sağlanır, enflamasyon azalır.
Yüze Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi, cilt sağlığı için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Bu terapi sayesinde kan dolaşımı artar, cilt hücre ve dokuları onarılır. Yüze uygulanan ozon sayesinde yaşlılık belirtileri olan kırışıklıklar gider, cilt lekeleri yok olur. Cilt daha parlak, sağlıklı ve pürüzsüz hale gelir.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Ozon tedavisi, kanser, kalp hastalıkları, tümörler, diyabet hastalığı, hipertansiyon, lyme,parkinson, alerji, alzheimer, bağırsak, migren, iyileşmeyen yaralar,sistit, saç dökülmesi, vajinal hastalıklar, hepatit, omurga iltihabı, romatizmal eklem iltihabı, diş enfeksiyonu, otoimmun hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde uygulanır.
Ozon Tedavisi Kaç Seans Uygulanır?
Ozon tedavisinin seans sayısı, kişinin hastalığı, şikayeti, uygulama yapılan bölge , uygulama metoduna göre değişir. Seans sayısını, doktor tedavi sonrası, hastanın genel sağlık durumu ve şikayetine göre belirler.
Tedaviler ve hizmetlerimiz hakkında tüm merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz veya aşağıda bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz.
Dr. İnayet Özhan Öztürk







